Yüzme Havuzu

Yüzme havuzu insanların boş zamanlarında farklı bir etkinlik sağlamak için yapılmış yapılardır. Yüzme havuzları hepimiz için birer serinleme ve eğlence alanlarıdır. Havuzlar toprağı kazarak yer altına yapılabildiği gibi zemin üzerine de inşa edilmeleri mümkündür. Ya da bağımsız bir yapı olarak veya bir binanın parçası olarak da inşa edilmeleri mümkündür. Yer altı havuzları, en yaygın olarak beton, doğal taş, metal, plastik veya fiberglas gibi malzemelerden oluşmaktadır. Büyüklükleri değişik boyutlarda olabilmektedir. Olimpik yüzme havuzlarının boyutları standart ölçülerdedir.

Yüzme Havuzu Çeşitleri
Yüzme havuzları, evlerde, sitelerde, otellerde, turistik gemilerde, sağlık kulüplerinde, fitness merkezlerinde birçok yerde kullanılmaktadır. Birçok şehrimizde de halka açık havuzlar bulunmaktadır. Bunlar insanların boş zamanlarında kullanabileceği yerler olduğu gibi yüzme sporları ile uğraşan insanların çalışma yaptığı yerlerde olmaktadır. Ayrıca kaplıca gibi yerlerde de yüzme havuzları sağlık için önemli bir rol oynamaktadır. Özel yüzme havuzları dalış, su sporları, fizik tedavi, cankurtaranlar ve astronotların eğitimi gibi amaçlar için de kullanılır. Yüzme havuzları ısıtmalı veya ısıtmasız olabilmektedir.

Gerek evimizin önünde gerek toplu kullanıma tahsis edilen yüzme havuzları için uyulması gereken bir takım kurallar ve hijyen şartları vardır. Havuzu kullanacak olan kişi ne kadar steril ise havuzun kirlenme oranı düşecek ve süresi uzayacaktır. Havuza girmeden önce mutlaka duş alınması gerekmektedir. Bu sayede cildimiz üzerinde bulunan kirliliklerden kurtulma şansımız olacaktır.

Yüzme havuzları için kabul edilen genel prensip; doğru sirkülasyon, doğru filtrasyon ve doğru dezenfeksiyondur(Optimum kimyasal kullanımı).

Yüzme havuzu dizaynı yapılırken bir takım hesaplamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Sirkülasyon pompası, kum filtresi, boru ve fittings seçimi yapılırken mutlaka dört saatte bir kez tüm havuz suyunun filtreden geçmesi gerektiği hesaplanmalıdır.

İnsanın cildi ve göz retinasındaki hassasiyetten dolayı pH değeri 6,5-7,8 arasında tutulmalıdır. Serbest klor değeri, doğru ve sağlıklı bir dezenfeksiyon için 1-3 ppm değer aralığında tutulmalıdır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir